sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sfaturi  pentru un interviu de angajare






ÎNAINTEA INTERVIULUI

Interesează-te despre companie. Web-site-ul companiei reprezintă un excelent prim pas. Poţi afla dacă este multinaţională sau naţională, ce venituri are, câte locaţii are şi natura produselor sale majore. Multe companii sunt foarte mândre de web site-urile lor. Nu fi surprins dacă una din primele întrebări puse de către intervievator este: "Ai avut ocazia să te uiţi la web site-ul nostru ?"

            ÎMBRACĂ-TE PROFESIONAL!
Un costum este întotdeauna adecvat unui interviu, chiar dacă mediul firmei pare să fie unul relaxat, în care toată lumea poartă jeans şi tricouri. Deşi poate părea ciudat, exista în continuare un număr alarmant de intervievatori atât bărbaţi, cât şi femei care se simt mai confortabil în faţa unei intervievate care poartă fustă, decât un costum cu pantaloni.
Costumele trebuie să fie uni: negre, gri închis sau bleumarin, sau cu modele discrete. Costumele negre clasice sunt cele mai indicate. Cămăşile sau bluzele nu trebuie să fie în culori ţipătoare; albul şi albastrul sunt mai sigure - denotă profesionalism.
SOSIREA
Încearcă să ajungi la locul interviului puţin mai devreme. Aceasta îţi dă timp să vezi unde trebuie să ajungi şi câteva minute să-ţi aduni gândurile. NU ÎNTÂRZIA! Nimic nu strică mai mult impresia unui angajator decât întârzierea fără explicaţii. Dacă realizezi în ultima clipă că vei întârzia la interviu, anunţă telefonic intervievatorul. Aceştia înţeleg că sunt lucruri ce pot interveni pe neaşteptate. Nu eşti niciodată considerat ca întârziat dacă suni şi anunţi acest lucru.
          ÎN TIMPUL INTERVIULUI
O strângere de mână fermă. Salută intervievatorul cu o strângere de mână fermă, fie că este bărbat sau femeie. Priviţi întotdeauna în ochii persoanei căreia îi strangeţi mâna.

Zâmbeşte. Un zâmbet denotă încredere în sine. Încearcă să zâmbeşti des. Totodată, nu-ţi fie teamă să gesticulezi în timpul răpunsului la o întrebare. Acest lucru sugerează entuziasm.

Limbajul corpului. Foloseşte o postură a corpului corectă şi priveşte direct în ochii intervievatorului. Stai pe scaun cu spatele drept, niciodată aplecat.
Vorbeşte clar. Nu te bâlbâi. Acest lucru denotă lipsă de încredere. Vorbeşte pe un ton sigur,clar, deoarece acesta transmite încredere.
Ascultă înainte de a vorbi. Fii sigur că ai înţeles întrebarea. Dacă nu, roagă intervievatorul să te clarifice. Nu-ţi fie teama să-ţi rezervi un pic de timp pentru a te gândi înainte de a răspunde. Recrutatorii sunt impresionaţi de cineva care îşi gândeşte răspunsul.

Dă răspunsuri scurte. Răspunde concis şi la obiect. Tragerea de timp sugerează faptul că nu ai răspunsul la întrebarea adresată.

Fostul angajator. Niciodată să nu spui ceva negativ despre prezentul sau fostul angajator. Nu contează cât de mult ţi-a displăcut angajarea, găseşte o modalitate de a găsi întotdeauna partea pozitiva a experienţei.
Fii cinstit. Nu minţi când eşti întrebt despre ceva ce nu ai făcut. Pentru că următoarea întrebare va fi "Povesteşte-mi despre asta."
Cunoaşte-ţi CV-ul. Fii pregătit să discuţi despre orice fapt trecut in CV-ul tău. Mulţi oameni inventeaza experienţe in CV-ul lor. Evită asta, de vreme ce singurul punct de reper pe care intervievatorul îl are despre tine este CV-ul pe care îl prezinţi.
Închide-ţi telefonul

Este extrem de stânjenitor să auzi melodia telefonului si să vibreze scaunul atunci când intervievatorul te întreabă care sunt punctele tale forte. Va fi evident că nu profesionalismul. Iar celelalte atuuri vor fi garantat trecute cu vederea. Poate suna ca un amănunt, dar nu uita un aspect: într-un interviu, amănuntele chiar contează.

Nu deschide tu discuţia despre salariu

Nimeni nu spune că trebuie să pari dornic de voluntariat, dar orice angajator îşi doreşte ca viitorul angajat să fie mai mult motivat intrinsec decât de pachetul salarial şi bonusurile anuale. Când vei fi întrebat care sunt pretenţiile tale salariale, fii diplomat şi răspunde că ai încredere că postul respectiv este remunerat corespunzător.

                 SFARSITUL INTERVIULUI
Întotdeauna, înainte de a pleca, exprimă încă o dată interesul fată de postul dorit. Asta nu înseamnă să spui ceva disperat sau fals. Dar lasă de înteles că eşti impresionat de ce ai văzut şi ai aflat până acum. Apoi mulţumeşte pentru timpul şi interesul acordat. Trebuie să arăţi încă o dată ca esti persoana potrivită.
În cursul zilei următoare poţi trimite un e-mail prin care să îi spui angajatorului cât de interesantă a fost discuţia. Trebuie să fii scurt şi făra să ceri ceva. Nu este doar politicos, dar îl va face să se gândeasca din nou la tine!
Perseverenţa şi motivaţia sunt două aspecte foarte importante. Nu uita că, în situaţia ta mai sunt mulţi alţii şi, dacă nu eşti organizat si constant, şansele tale pot să scadă la zero.
Gândeşte-te că vei reuşi, nu te gândi în niciun moment la eşec sau la faptul că “alţii sunt mai buni”. Undeva, există cel puţin un job care ţi se potriveşte ţie şi nu altora.
După interviu, gândeşte-te şi notează pe o listă ceea ce crezi că nu a mers bine precum şi ce a mers foarte bine. Chiar dacă nu obţii postul, vei deveni din ce în ce mai bun cu timpul!

Interviul la telefon.
Datorită localizarii geografice a unei companii, costurilor de transport sau a orarelor diferite, un interviu la telefon poate fi adesea primul contact cu un posibil angajator. De aceea vă oferim câteva sfaturi pe această temă.
Obiectiv - Ideea unui interviu telefonic este de a obţine un interviu personal si de a aduna mai multe informaţii despre viitorii paşi în procesul de recrutare.

Pregatirea - Sa ai la îndemana un suport de scris, un pix si o copie a CV-ului tau lânga tine. Evită zgomotul de fundal. Totodata evită să foloseşti un telefon făra fir sau un mobil, s-ar putea ca recepţia să lase de dorit.


Cum să vorbeşti:

Ţine receptorul la distanţa de un centimetru de buze si vorbeşte direct în el.
Zâmbeşte şi fii entuziast. Entuziasmul tău se va transmite imediat intervievatorului.
Vorbşte in manieră obişnuită şi asigură-te că vorbeşti suficient de tare ca să poţi fii auzit.
Lasă cea mai mare parte a conversaţiei pe seama intervievatorului. Când eşti întrebat ceva, răspunde cât mai amanunţit. Foloseşte oportunitatea de a-ţi pune in valoare abilităţile si experienţa.
Când interviul este gata, dă de înteles câ eşti foarte interesat în a programa un interviu personal la sediul intervievatorului.

SURSA:
1) http://prosolutionsagency.ro/

2) www.ejobs.ro - sectiune-stdent/articol-“Totul despre Interviu”




            10 greşeli fatale pentru interviul de angajare

 

Dacă ai ajuns până la punctul în care ai programat un interviu de angajare, trebuie să înţelegi ce presupune cu adevarat obţinerea unui job şi care sunt elementele-cheie de care ai nevoie. Există multe articole şi resurse care te învaţă cum să obţii un job, dar poate că mai important este să ştii exact ce greşeli să eviţi şi care sunt gafele pe care le poţi face în cadrul unui interviu de angajare şi care te pot costa slujba.

Cele 10 greşeli fatale pentru interviul de angajare:

1. Întârzierea. Doar un accident sau un act divin ar trebui să te împiedice să ajungi la timp la interviu. Poartă un ceas şi pleacă devreme de acasă. Dacă se întâmplă să nu poţi ajunge, sună-l pe intervievator, anuntă-l şi reprogramează întâlnirea.
2. Lipsa de îngrijire. Să apari la interviu îmbrăcat nepotrivit sau cu părul nearanjat este complet inacceptabil. Fie că-ti place sau nu, felul în care araţi joacă un rol major în stabilirea unei prime impresii puternice.
3. Contact vizual limitat. Candidaţii cu experienţă limitată pot întampina dificultaţi în a menţine un contact vizual puternic pe parcursul interviului, însă aceasta este cheia. Dacă te simţi ciudat să îl fixezi pe intervievator cu privirea, uită-te spre nasul acestuia. Dacă la interviul tău participă mai mulţi intervievatori, menţine contactul vizual cu toţi aceştia, pe măsura ce le răspunzi la întrebari
4. Informare deficitară asupra companiei. Este întotdeauna inacceptabil să nu fi cercetat tot ce se poate despre potenţialul angajator, înainte de interviu, precum este şi tăcerea care se va aşterne când nu vei putea răspunde la o întrebare legată de motivele pentru care vrei să lucrezi pentru compania respectivă. În plus, cum ştii că vrei să lucrezi pentru o organizatie dacă nu ştii nimic despre aceasta?
5. Conţinut slab: răspunsuri incomplete sau scurte. Probabil că cea mai frecventă problemă cu care se confruntă candidaţii la interviurile de angajare este reprezentată de răspunsurile extrem de scurte. Poţi rezolva această problemă anticipând întrebarile şi dezvoltând răspunsurile dinainte.
6. Incapacitatea de a arata nivelul potrivit de entuziasm. Vei avea probleme dacă nu zâmbeşti suficient, dacă pari plictisit sau dezinteresat, dacă ai un nivel scăzut de energie sau dacă eşti rece, distant sau neprietenos. Concentrează-te să-ţi menţii un nivel de energie crescut, captând intervievatorul şi zâmbind când este cazul.
7. Sa pari nesigur cu privire la jobul pe care îl vrei. Această greşeală este tipica celor tineri si entry-level, care sunt deseori nesiguri de slujba pe care o caută. Din nou, să cercetezi carierele si joburile existente te poate ajuta să identifici jobul potrivit pentru aptitudinile, experienţa şi interesele tale.
8. Nu pui întrebări. Multe dintre interviuri se termină atunci când intervievatorul îl întreabă pe candidat dacă are întrebări. Dacă nu pui cel putin o intrebare relevantă, vei lasa impresia că eşti dezinteresat. De fapt, dacă ai cercetat suficient de mult, ar trebui să ai mai multe întrebari decât timp să le pui.

9. Ai un discurs negativ. O altă greşeală gravă de evitat la un interviu de angajare este angrenarea într-un discurs negativ, în care inserezi afirmaţii defăimătoare la adresa fostului angajator, printre altele. Oricare ar fi fost relaţia dintre tine şi fostul tău şef, este important să adopţi tactica diplomaţiei si să formulezi afirmaţii, dacă nu elogioase, cel putin neutre referitoare la acesta.

10. Greşeli ortografice şi/sau gramaticale. Verifică de mai multe ori ceea ce ai trecut în CV pentru a depista şi corecta eventualele erori ortografice şi gramaticale. Ideal ar fi ca abilităţile şi experienţa profesională să se potrivească cu cerinţele jobului pe care îl vizezi. CV-ul ar trebui să fie adaptat pentru fiecare job în parte. Asigură-te că secţiunea abilităţi este „la zi” la fel ca şi experienţa profesională.

Există şi alte comportamente care nu au ajuns in top 10, dar pe care ar trebui, de asemenea, să le eviţi dacă vrei sa ai şanse pentru a  obţine jobul:
•    Obiceiurile proaste sau ciudate (sa bati cu degetele pe masa, sa-ti pocnesti degetele, sa-ti atingi fata sau parul etc.)
•    Să faci pauze lungi între întrebarea care ţi se pune şi răspunsul pe care îl dai
•    Umplerea pauzelor cu ah, pai, uf, ştiţi dvs etc.
•    Postura prea relaxată sau prea incordată
•    Stangere de mână prea moale
•    Mesteci gumă de mestecat
•    Te cerţi cu intervievatorul
•    Tratezi nepotrivit angajaţii companiei (secretara sau alţi angajaţi)
•    Aduci un prieten sau un părinte cu tine la interviu

SURSA:







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu