miercuri, 18 decembrie 2013

O carieră în domeniul comunicării și al relațiilor publice îți poate aduce recompense foarte mari.
Foarte multe organizații și întreprinderi sunt conștiente de faptul că imaginea lor publică are o influență majoră asupra succesului lor în ansamblu.
Ca urmare, activitatea specialiștilor în relații publice este din ce în ce mai căutată, indiferent de situația economică actuală.


Sarcinile unui specialist în Relații Publice

Principala responsabilitate a unui specialist PR este aceea de a comunica cu publicul și mass-media în numele clientului, care poate fi o companie, o organizație non-profit sau o persoană.
Rezultatul acestei activități  constă într-o  imagine publică pozitivă și crearea de relații puternice cu mass-media, clienții, angajații, investitorii și alte grupuri de interese.
Specialistul PR este așteptat să participe la evenimente publice( de exemplu: conferințe de presă),să redacteze comunicate de presă, buletine informative și are responsabilitatea toate acțiunile care au influență asupra imaginii publice a clientului.
În multe cazuri, acest lucru necesită o mare flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă cât și programul, mai ales în situații de criză. De exemplu, atunci când o știre negativă despre client ajunge în mass-media, specialistul PR este are datoria să răspundă prompt și eficient, în scopul menținerii unei bune reputații a clientului.
Un specialist in domeniu poate lucra atât pentru o firmă/departament de relații publice cât și pentru organizație non-profit. De asemenea aceștia pot avea propria afacere în calitate de consultanți sau specialiști independenți.
În general, pentru a activa în acest domeniu este necesară o diplomă de licență în Jurnalism și/sau Comunicare.
Dar mulți oameni care au creat o carieră în calitate de specialiști PR au finalizat, de asemenea, o educație formală și în alte domenii, inclusiv, publicitate, psihologie,sociologie,limbi străine etc.
Deși educația formală este foarte importantă, firmele și organizațiile sunt în căutarea de specialiști PR  cu abilități de comunicare excepționale, care nu sunt ușor de dobândit. În scopul reprezentării  clienților în cel mai bun mod, un specialist în PR trebuie să aibă importante abilități de comunicare verbală și scrisă, de asemenea să fie capabil să lucreze sub presiune.
Specialistul în relaţii publice capătă pe zi ce trece o importanţă mai mare în interiorul unei organizaţii. Putem spune despre activitatea de relaţii publice şi meseria de relaţionist , că ocupă din ce în ce mai mult teren în faţa multor alte activităţi sau meserii ce ţin de spaţiul public. Specialistul în relaţii publice a devenit un „bine necesar” organizaţiilor, care ştie să creeze şi să păstreze o imagine pozitivă a organizaţiei în faţa opiniei publice, este un bun comunicator, este expert în comunicate de presă, discursuri, prezentări, etc. şi ştie să păstreze relaţia cu mass-media, sau să gestioneze situaţiile de criză.


Influenţa aspectului fizic asupra carierei tale

Succesul profesional depinde în mare parte de acțiunile tale, însă un grad mare  de importanţă îl are şi modul în care eşti perceput de ceilalţi. Foarte multe studii au arătat că aspectul fizic are un impact asupra evoluţiei în carieră, iar unii experţi sunt de părere că înfăţişarea este chiar mai importantă decât o scrisoare de intenţie. Structură feţei, culoarea părului şi greutatea corpului sunt elemente care ne pot influenţa viaţa profesională şi chiar veniturile.
Genele nu pot fi schimbate, însă dacă avem norocul să avem o moştenire bună, ele ne pot ajuta mult mai mult decât ne-am fi putut închipui..

Bărbaţii înalţi

Un studiu realizat pe jumătate din companiile clasate în Fortune 500 a arătat că în medie, bărbaţii cu funcţia de Director General din aceste companii aveau înălţimea de aproximativ 1,90 m.
Femeile blonde

Cercetătorii de la Universitatea Queensland au arătat că femeile cu părul blond au şanse să obţină salarii cu 7% mai mări decât restul femeilor cu altă culoare a părului.
Acelaşi studiu a demonstrat că femeile blonde se căsătoresc cu bărbaţi care câştigă cu 6% mai mult decât soţii de femei cu altă culoare a părului.

Femeile slabe

Un sociolog din cadrul Universităţii din New York a realizat un studiu prin care a descoperit că greutatea unei femei influenţează negativ venitul familiei sale şi "prestigiul profesional".
Mai exact, potrivit studiului, o creştere de 1% a masei corporale a unei femei poate avea că efect scăderea cu 0,6% a venitului întregii familii.

Femeile cu 8 centimetri mai înalte decât colegele ei

Studiile au arătat că pentru fiecare 8 centimetri în plus, femeile pot câştiga cu până la 8 procente mai mulţi bani decât o femeie de înălţime medie.
Bărbaţii cu trăsături mature

Un studiu realizat pe 2000 de bărbaţi cu funcţii de executiv a demonstrat ideea că bărbaţii cu trăsături masculine mature sunt percepuţi că fiind autoritari, şi în consecinţă, mult mai puternici.
Cercetările anterioare au arătat că trăsăturile "de copil" la bărbaţi nu reprezentau o garanţie pentru cei care aspirau la posturi de leadership, pentru că aceste trăsături subminează percepţia generală asupra competenţei.

Persoanele care nu au bărbia subţire, ochi mări sau sprâncene subţiri

Acelaşi studiu în care au fost incluşi cei 2000 de bărbaţi cu funcţii de executiv a arătat că dimensiunea structurii faciale îi poate face să pară mai puţin inteligenţi, şi implicit le scade şansele de a atinge succesul.
Persoanele cu trăsături mature se bucură de un avantaj profesional faţă de cei cu trăsături puerile, care au caracteristici precum ochii mări şi rotunzi, sprâncene înalte şi bărbia subţire , pentru care sunt judecaţi că fiind mai puţin competenţi.

Persoanele cu aspect simetric

Specialiştii Business Insider sunt de părere că asimetria elementelor fizice influenţează negativ şansa de a primi un post mai bine plătit.
Simetria este cel mai concret indiciu al frumuseţii percepute că atare, iar persoanele atractive pot catiga mult mai mulţi bani decât restul, potrivit publicaţiei citate.

Persoanele care zâmbesc des

Studiile de specialitate au mai conturat o idee conform căreia ar exista o legătură strânsă între aspectul fizic plăcut şi succesul profesional.
Mai exact, cu cât o persoană arata mai bine, cu atât mai mare este gradul de încredere pe care îl inspiră, iar încrederea este trăsătura de bază pentru liderii adevăraţi.
O altă descoperire în cadrul studiului a fost că persoanele care zâmbesc inspira mai multă încredere decât cele care nu exprima astfel de trăiri.

Persoanele atrăgătoare

Un studiu intitulat "Frumuseţea pe piaţa muncii" a arătat că oamenii cu aspect fizic peste nivelul mediu primesc un salariu cu cel puţin 5% mai mare decât cei de la nivel mediu, iar oamenii mai puţin atrăgători obţin un salariu cu până la 9% mai mic decât media.
Potrivit aceluitasi studiu, bărbaţii atrăgători câştiga cu 9% mai mult decât cei neatrăgători, iar femeile atrăgătoare pot câştiga cu 4% mă mult decât cele neatrăgătoare.

Persoanele care nu sunt exagerat de atrăgătoare

Desigur, este un avantaj să arăţi bine şi există multe studii de specialitate care să demonstreze asta.
Nou-născuţii frumoşi beneficiază de mai multă atenție din partea celor din jur, profesorii au aşteptări mai mări de la copiii frumoşi din clasa lor, iar deciziile de angajare se bazează în mare parte pe aspectul fizic, chiar dacă asta se întâmplă la nivel de subconştient.
Un stiudiu intitulat "Părtinirea bazată pe atracţia fizică, la angajare" arată însă că frumuseţea poate fi şi o problemă, în aceste situaţii.
Când femeile frumoase candidează la un post care este ocupat în mod normal de un bărbat, acestea sunt supuse unei atitudini discriminatoare.
Cercetătorii susţin că în profesii precum manager de cercetare şi dezvoltare, director de finanţe, inginer mecanic sau supervisor în construcţii, aspectul fizic e un mare dezavantaj pentru femei.
Teoria se aplică doar femeilor, pentru că bărbaţii extraordinar de atrăgători nu au avut parte de astfel de discriminări, potrivit cercetărilor.

Femeile care poartă machiaj

Există statistici clare care arata că femeile care se machiază la birou primesc joburi mai bune şi promovări mult mai rapide.
Un sondaj prezentat în publicaţia The Times a arătat că 64% dintre directorii intervievaţi susţin că femeile care poartă machiaj au un aspect profesionist, iar 18% dintre ei au dclarat că femeile care nu se machiază lasa impresia că nu sunt dispuse să facă vreun efort în acest sens.

Cei care poartă ţinute conservatoare

Femeile consideră că ţinuta este un factor vital în atingerea succesului, dar cele care aspiră la o poziţie superioară trebuie să păstreze o linie conservatoare în acest sens, evitând machiajul strident, decolteurile adânci, fuste prea scurte sau prea strâmte şi unghiile prea lungi.
Într-adevăr, jumătate din femeile incluse în studiile care au demonstrat această teorie şi 37% dintre bărbaţii intervievaţi, considera că există o legătură intrinsecă între aparenţe şi starea emoţională şi au înţeles că dacă nu arăţi ca un lider, sunt slabe şanse să primeşti într-adevăr postul.
Mai mult decât atât, aceştia susţin că o imagine bine îngrijită sporeşte încrederea în propria persoană, un aspect de bază pentru liderii autentici.

Cei are au postura potrivită

Cei care au o poziţie a corpului care emana încredere îi determină pe ceilalţi să îl considere un om puternic.
Motivul pare a fi faptul că această postură ridică nivelul de testosteron cu 20% şi reduce nivelul de stres cu acelaşi procent, potrivit unui studiu realizat de Harvard Business School.
Postura opusă generează efecte opuse, iar o apariţie slabă nu poate decât să fie în dezavantajul tău, pentru că o postură puternică poate face o diferenţă la nivel psihologic.


Sursa :


Despre Comunicare, Relații Publice și organizații cu Irina Simulescu, studentă la master Paradigme ale comunicării organizaționale, fostă PR al AIESEC Craiova


1.      Ce te-a determinat să alegi această facultate?
Deși la liceu studiam în principal științele exacte, mi-am dat seama că sunt o persoană mult prea sociabilă, comunicativă și creativă pentru a urma o carieră într-un domeniu unde cifrele sunt esențiale. Așa că am hotărât să urmez o specializare care să-mi permită să interacționez cu cât mai mulți oameni, iar secția de Comunicare si Relații Publice mi-a părut atunci cea mai potrivită.
2.      Din ce surse ai aflat detalii despre secția de Comunicare și RP?
Am consultat site-ul Universității din Craiova. Acolo am putut găsi detalii despre materiile studiate în fiecare semestru.
3.      Cum ai ajuns să faci voluntariat în domeniul facultății tale?
Totul a început in toamna anului 2010 când am devenit membru AIESEC. De atunci am început sa activez în cadrul departamentului de Comunicare, considerând că acesta mi se potrivește cel mai bine. Am fost implicată într-o serie de proiecte în care am construit planul de promovare al acestora, am organizat evenimente și am creat materiale de promovare pentru acestea. Totul a evoluat pana în punctul în care în anul 2012 am fost aleasă purtătorul de cuvânt al organizației.
4.      Ce a trebuit să faci ca PR al organizației?
Am fost responsabilă de păstrarea unei relații bune cu sistemul mass-media local și de promovarea a peste 15 proiecte ale organizației. Mai precis, am creat comunicate de presă, am oferit interviuri în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, am creat spoturi radio și am organizat conferințe de presă.
5.      Consideri ca informațiile acumulate pe parcursul celor 3 ani de facultate ți-au fost de folos în calitate de PR?
Bineînțeles, în orice domeniu este nevoie de o bază teoretică puternică, însă cu siguranță experiența ca PR a fost cea care m-a definit ca specialist in comunicare.
6.      Descrie o situație întâlnită ca PR, în care a fost nevoie să-ți folosești abilitățile de comunicator pentru a depăși o situație critică.
In toamna anului 2012 am fost invitată la știrile TVR Craiova pentru a vorbi despre târgul de joburi „Zilele Carierei”, evenimentul pe care AIESEC Craiova îl desfășura în acel moment. Știrile erau in direct astfel ca răspunsurile mele trebuiau sa fie prompte și la subiect. Situația dificilă a apărut atunci când prezentatorul m-a întrebat de ce la acea ediție aveam un număr mai mic de vizitatori fată de ediția precedentă. Acest lucru nu poate fi unul bun, întrucât noi ne doream ca numărul acestora să fie, bineînțeles, mai mare. În acel moment am încercat sa îmi pun în aplicare abilitățile de bun comunicator, răspunzând că in acel an companiile implicate în eveniment vizau domenii specifice, astfel că vizitatorii au făcut parte doar din sfera persoanelor interesate de acele domenii, de aici si numărul lor mai scăzut.
7.      I-ai sfătui pe tinerii absolvenții de liceu să urmeze această facultate?
Doar pe cei care sunt cu adevărat atrași de acest domeniu, care sunt extraordinar de sociabili si creativi, deschiși la ceea ce se întâmpla in jurul lor si care au puterea de a-și exprima opiniile în fața altor persoane. Daca au aceste caracteristici, cu siguranță locul lor este la această facultate.
8.      Cum iți evaluezi abilitatea de a fi un bun comunicator?
Pe lângă experiența de purtător de cuvânt, in AIESEC am avut ocazia de a face parte din echipa locala de traineri, susținând sesiuni de pregătire atât pentru membrii organizației, cat si pentru alți tineri (studenți sau membri ai altor ONG-uri), astfel ca abilitatea mea de bun comunicator este una foarte dezvoltată.
9.      Crezi ca stagiile de practică desfășurate in cadrul organizației in care lucrezi pot duce la o specializare individuala?
Faptul ca organizația AIESEC este formată din mai multe departamente oferă studenților libertatea de a alege ceea ce vor sa facă, fiind conștienți că acesta este un mod de învătare non-formal, ce poate completa educația primită in facultate. De aceea, cred ca aceasta reprezintă oportunitatea studenților de a dobândi abilitați si competente care sa-i ajute sa fie specialiști in domeniul lor de studiu.

marți, 10 decembrie 2013


                                                  
     Idealist vorbind jurnalistul, bloggerul și orice alt specimen înrudit trebuie să scrie că albul e alb și negrul e negru. Spunerea adevarului este unul dintre cele mai importante principii care ar trebui să ghideze orice individ care scrie undeva fie ca este o revistă, un ziar, un site, un blog sau un forum.

      PR-ul, pe de altă parte, trebuie să creeze o imagine, să ajute la vânzarea acesteia, să creeze și să mențină legături de afaceri. Adevărul nu are prioritate pentru PR, diplomația este mult mai importantă. PR-ul poate vorbi cu tine la telefon cu glas mieros și să te blesteme de mama focului cand închide.

                                                        PR-ul online
      PR-ul online este o parte componentă a relaţiilor publice, care urmăreşte să construiască relaţii cu publicurile ţintă, relevante prin intermediul şi folosirea instrumentelor comunicaţionale specifice Internetului şi, în consecinţă, a unor mijloace şi măsuri specifice.

     El reprezintă de fapt comunicarea de toate tipurile din online: forumurile, blogurile,  site-urile de socializare, grupurile de discuţii, e-mail-ul, chat-ul, pagina web.
                                                
                                           
                                               Experți internaționali in domeniul PR 

                                               Stephan Grüsehm, Director de comunicare la Volkswagen AG

     Despre relația dintre management și comunicare:”Comunicarea a devenit de mult un factor critic pentru succesul managementului. Din această perspectivă, includerea comunicării în deciziile strategice este astăzi imperios necesară. Nu este de mirare că acele companii, care au înţeles şi aprofundat de timpuriu acest principiu, se bucură astăzi de cel mai mare succes în domeniul lor de activitate. Dar această evoluţie aduce cu sine şi reversul medaliei: creşterea aşteptărilor faţă de funcţia de comunicare corporatistă. Gândirea strategică şi aptitudinile tactice devin imperative. Şi în plus, la fel ca în muzică, trebuie să nimereşti de fiecare dată nota corectă.”

                                               

                                               Thorsten Strauss, Director de Comunicare Bertelsmann AG

     Thorsten Strauss conduce din martie 2008 departamentul central de corporate communications la Bertelsmann AG şi este purtătorul de cuvânt al companiei. Jurnalistul şi-a început cariera la Bertelsmann în 1999 în divizia Arvato AG ca director adjunct în departamentul de presă şi relaţii publice.
     Despre departamentul de comunicare in viziunea lui Strauss:”Una dintre primele decizii luate ar fi crearea unui departament propriu pentru strategie şi controlling, care lucrează conceptual şi interdepartamental ca o structură de consultanţă internă. Pentru că astăzi poţi să comunici eficient şi bine, numai dacă ai o abordare strategică şi un plan de acţiune. Funcţiile clasice ca de exemplu comunicarea internă şi externă lucrează astăzi şi mai focusate pe competenţele lor cheie. Funcţiile ca de exemplu social media sau comunicarea internaţională sunt sarcini supraordonate, pentru care răspunderea este totalizată în echipă. Munca în echipă contează mai mult decât performanţele singulare.”


                                                               

                                                           James Grunig, profesor emerit la University of Maryland.
         
                                                   Cel mai important cercetator in PR al zilelor noastre.

        Sfaturi pentru o practicare eficientă a Relațiilor Publice:”Am perceput întotdeauna relaţiile publice ca pe o profesie unde pot aplica valori care sunt foarte importante pentru mine. Pentru a face acest lucru, trebuie să rezistăm tentaţiei de a fi doar simpli promotori pentru organizaţii. Relaţiile publice sunt o profesie care poate îmbunătăţi relaţiile sociale şi inter-statale. Dar cercetarea, cunoştinţele şi teoria sunt elemente critice. Trebuie să studiaţi şi să continuaţi să studiaţi corpusul principal de cunoştinţe în relaţii publice pentru a practica eficient această disciplină.”


                                                             
                                                            Experți români în domeniul PR-ului
                                                                                                                 

                                                 
                           
                         Corina Vasile,Director a Direcției de Relațtii Publice a Raiffeisen Bank

       A fost redactor şef la Ziarul Financiar între anii 2000 şi 2002. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Uniuversităţii din  Bucureşti şi a programului de Executive MBA la IEDC Bled School of Management, Slovenia.

      Recomandari pentru potentialii practicanti de PR:”În comunicare cel mai important lucru este să ştii să asculţi. Dacă ai înţeles corect problema, ai şi jumatate din soluţie. Dacă înţelegi şi contextul, ai trei sferturi din rezolvare. Dacă ai la tine (în cap) trusa de instrumente, 90% e făcut. Restul e tehnologie. Disclaimer: nu trageţi cu tunul în muşte . Excepţie: dacă clientul doreşte morţiş să tragă cu tunul în muşte , atunci aşa să fie, dacă plăteşte factura. Dacă se poate în avans.


                                         Lavinia Toma, Head of Corporate Communications la Henkel Romania

         Are o experienţă de 10 ani în comunicare, marketing, CSR şi issues management, fiind responsabilă de comunicarea corporate şi de brand pentru mărcile din portofoliul Henkel, de relaţia cu mass media, de comunicarea internă, proiectele de responsabilitate socială ale companiei şi strategia de issues management.

         Reguli de bază pentru o relație reusită client-agentie:”Principalele coordonate ar fi deschidere, încredere şi respect reciproc. Trebuie ca ambele parţi să fie conştiente atât de aspectele bune, cât şi de cele mai puţin bune, pentru ca per total rezultatul colaborării să fie unul pozitiv.
Agenţia functionează pe bază de Brief, realizat de către client. Dacă clientul nu redactează cum trebuie Brief-ul, agenţia nu are cum să îi ofere ceea ce îşi doreşte.
De cele mai multe ori, agenţia reacţionează la mesajul clientului. Sigur, dacă există relaţii de parteneriat pe termen lung şi dacă parţile se cunosc bine, apare şi pro-activitatea.”


                                             Alina Damaschin si Eliza Rogalski, Rogalski Damaschin Public Relations

           Profiului ideal al angajatului practicant de PR:”Profilul este acelaşi dintotdeauna şi este reprezentat de fiecare om care lucrează acum în agenţie – oameni curioşi, ambiţioşi, creativi, loiali, care nu se mulţumesc cu prima soluţie, care îşi pun toată energia şi pasiunea în fiecare proiect până la „predarea raportului”. Şi deloc în ultimul rând, oameni veseli.”


                               
                                 Anca Oreviceanu, Director de comunicare al Grupului Renault Romania

           Principale reguli pentru o relație eficientă client-organizatie:”Clientul şi agenţia sunt responsabili împreună de crearea şi/sau punerea în practică (după caz) a strategiei de comunicare. Succesele, ca şi eşecurile, sunt ale tuturor, fără excepţie. Ca atare, regula principală este munca în echipă, bazată pe transparenţă, încredere, respect şi păstrarea simţului critic.”


           Recomandari pentru toti cei interesati sa urmeze o cariera in PR:”Aş vorbi mai degrabă despre comunicare decât despre PR. Comunicarea este astăzi un domeniu foarte vast, în care există probabil zeci de meserii diferite,  la fel de frumoase şi de provocatoare, care necesită abilităţi diferite. Cei care vor să lucreze în domeniu trebuie să încerce cât mai multe dintre acestea pentru a găsi ceea ce li se potriveşte.”

luni, 9 decembrie 2013

Bursa locurilor de muncă din domeniile aferente : PR, Publicitate, Advertising, Resurse Umane, Customer Support, Research & Studii Cantitative și Calitative, Marketing, Mass-media.

Această rubrică își propune să informeze studenții secției de Comunicare și Relații Publice în legătură cu posibilele locuri de muncă pe care le pot accesa. Informațiile sunt autentice și postate în timp real, oferind o perspectivă realistă asupra șanselor de angajare după absolvirea facultății. Fiind vorba despre un domeniu flexibil, ce contopește mai multe arii de activitate, licențiatului în Comunicare și Relații Publice îi cresc șansele de angajare cu aproximativ 20% față de studenții altor specializări, tocmai pentru că diploma sa se va plia pe mai multe cerințe.
Pe langă o listă actualizată periodic cu job-uri din domeniul Comunicării și al Relațiilor Publice, vă vom ține la curent și cu internship-urile din domeniu, ce se desfășoară în marile orașe din țară, precum și cu posibilele asociații ONG din care puteți face parte, cu scopul de a dobândi experiența necesară obținerii unui loc de muncă.Și pentru ca munca vostră să fie și mai ușoară, vă oferim și sfaturi, tips&tricks, do’s&don’ts, pe care să le studiați atunci când vă pregătiți să mergeți la un interviu!
“Succesuri”!!! J


Locuri de muncă :

1     1.       German & English Customer Support Representatives

2      2.       Operatori Back-Office/Call Center pentru vorbitori de limba italiană

3      3.       Customer Support Representatives with English and Italian

4         4.       Team Leader Consumer Engagement

5          5.       Specialist Marketing

6          6.       Trainer la Frontline Solutions

        7.       Operator sondaje de opinie pentru Studiul Național de Audiență pe Presa Scrisă

Sursa : http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-operator-sondaje-de-opinie-pentru-studiul-national-de-audienta-pe-presa-scrisa/200682/2

8.       Asistent Consultanță Management HR

Sursa : http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-asistent-consultanta-management-hr/627704/1

9.       Operations Specialist

Sursa : http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/locuri_de_munca/21967/CALLPOINT-POWERED-BY-TELUS/OPERATIONS-SPECIALIST-FOR-CRAIOVA

10.   Team Leader Pella Promotions

Sursa : http://www.ejobs.ro/user/locuri-de-munca/team-leader-categoria-tabacco/590968/sqi


Internship-uri și Voluntariat/ONG-uri :
1.       Stagiar Resurse Umane Groupama – Departament Personal Salarizare
2.       Stagiar Marketing și Comunicare Groupama – Departament Comunicare și Relații Publice




sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sfaturi  pentru un interviu de angajare






ÎNAINTEA INTERVIULUI

Interesează-te despre companie. Web-site-ul companiei reprezintă un excelent prim pas. Poţi afla dacă este multinaţională sau naţională, ce venituri are, câte locaţii are şi natura produselor sale majore. Multe companii sunt foarte mândre de web site-urile lor. Nu fi surprins dacă una din primele întrebări puse de către intervievator este: "Ai avut ocazia să te uiţi la web site-ul nostru ?"

            ÎMBRACĂ-TE PROFESIONAL!
Un costum este întotdeauna adecvat unui interviu, chiar dacă mediul firmei pare să fie unul relaxat, în care toată lumea poartă jeans şi tricouri. Deşi poate părea ciudat, exista în continuare un număr alarmant de intervievatori atât bărbaţi, cât şi femei care se simt mai confortabil în faţa unei intervievate care poartă fustă, decât un costum cu pantaloni.
Costumele trebuie să fie uni: negre, gri închis sau bleumarin, sau cu modele discrete. Costumele negre clasice sunt cele mai indicate. Cămăşile sau bluzele nu trebuie să fie în culori ţipătoare; albul şi albastrul sunt mai sigure - denotă profesionalism.
SOSIREA
Încearcă să ajungi la locul interviului puţin mai devreme. Aceasta îţi dă timp să vezi unde trebuie să ajungi şi câteva minute să-ţi aduni gândurile. NU ÎNTÂRZIA! Nimic nu strică mai mult impresia unui angajator decât întârzierea fără explicaţii. Dacă realizezi în ultima clipă că vei întârzia la interviu, anunţă telefonic intervievatorul. Aceştia înţeleg că sunt lucruri ce pot interveni pe neaşteptate. Nu eşti niciodată considerat ca întârziat dacă suni şi anunţi acest lucru.
          ÎN TIMPUL INTERVIULUI
O strângere de mână fermă. Salută intervievatorul cu o strângere de mână fermă, fie că este bărbat sau femeie. Priviţi întotdeauna în ochii persoanei căreia îi strangeţi mâna.

Zâmbeşte. Un zâmbet denotă încredere în sine. Încearcă să zâmbeşti des. Totodată, nu-ţi fie teamă să gesticulezi în timpul răpunsului la o întrebare. Acest lucru sugerează entuziasm.

Limbajul corpului. Foloseşte o postură a corpului corectă şi priveşte direct în ochii intervievatorului. Stai pe scaun cu spatele drept, niciodată aplecat.
Vorbeşte clar. Nu te bâlbâi. Acest lucru denotă lipsă de încredere. Vorbeşte pe un ton sigur,clar, deoarece acesta transmite încredere.
Ascultă înainte de a vorbi. Fii sigur că ai înţeles întrebarea. Dacă nu, roagă intervievatorul să te clarifice. Nu-ţi fie teama să-ţi rezervi un pic de timp pentru a te gândi înainte de a răspunde. Recrutatorii sunt impresionaţi de cineva care îşi gândeşte răspunsul.

Dă răspunsuri scurte. Răspunde concis şi la obiect. Tragerea de timp sugerează faptul că nu ai răspunsul la întrebarea adresată.

Fostul angajator. Niciodată să nu spui ceva negativ despre prezentul sau fostul angajator. Nu contează cât de mult ţi-a displăcut angajarea, găseşte o modalitate de a găsi întotdeauna partea pozitiva a experienţei.
Fii cinstit. Nu minţi când eşti întrebt despre ceva ce nu ai făcut. Pentru că următoarea întrebare va fi "Povesteşte-mi despre asta."
Cunoaşte-ţi CV-ul. Fii pregătit să discuţi despre orice fapt trecut in CV-ul tău. Mulţi oameni inventeaza experienţe in CV-ul lor. Evită asta, de vreme ce singurul punct de reper pe care intervievatorul îl are despre tine este CV-ul pe care îl prezinţi.
Închide-ţi telefonul

Este extrem de stânjenitor să auzi melodia telefonului si să vibreze scaunul atunci când intervievatorul te întreabă care sunt punctele tale forte. Va fi evident că nu profesionalismul. Iar celelalte atuuri vor fi garantat trecute cu vederea. Poate suna ca un amănunt, dar nu uita un aspect: într-un interviu, amănuntele chiar contează.

Nu deschide tu discuţia despre salariu

Nimeni nu spune că trebuie să pari dornic de voluntariat, dar orice angajator îşi doreşte ca viitorul angajat să fie mai mult motivat intrinsec decât de pachetul salarial şi bonusurile anuale. Când vei fi întrebat care sunt pretenţiile tale salariale, fii diplomat şi răspunde că ai încredere că postul respectiv este remunerat corespunzător.

                 SFARSITUL INTERVIULUI
Întotdeauna, înainte de a pleca, exprimă încă o dată interesul fată de postul dorit. Asta nu înseamnă să spui ceva disperat sau fals. Dar lasă de înteles că eşti impresionat de ce ai văzut şi ai aflat până acum. Apoi mulţumeşte pentru timpul şi interesul acordat. Trebuie să arăţi încă o dată ca esti persoana potrivită.
În cursul zilei următoare poţi trimite un e-mail prin care să îi spui angajatorului cât de interesantă a fost discuţia. Trebuie să fii scurt şi făra să ceri ceva. Nu este doar politicos, dar îl va face să se gândeasca din nou la tine!
Perseverenţa şi motivaţia sunt două aspecte foarte importante. Nu uita că, în situaţia ta mai sunt mulţi alţii şi, dacă nu eşti organizat si constant, şansele tale pot să scadă la zero.
Gândeşte-te că vei reuşi, nu te gândi în niciun moment la eşec sau la faptul că “alţii sunt mai buni”. Undeva, există cel puţin un job care ţi se potriveşte ţie şi nu altora.
După interviu, gândeşte-te şi notează pe o listă ceea ce crezi că nu a mers bine precum şi ce a mers foarte bine. Chiar dacă nu obţii postul, vei deveni din ce în ce mai bun cu timpul!

Interviul la telefon.
Datorită localizarii geografice a unei companii, costurilor de transport sau a orarelor diferite, un interviu la telefon poate fi adesea primul contact cu un posibil angajator. De aceea vă oferim câteva sfaturi pe această temă.
Obiectiv - Ideea unui interviu telefonic este de a obţine un interviu personal si de a aduna mai multe informaţii despre viitorii paşi în procesul de recrutare.

Pregatirea - Sa ai la îndemana un suport de scris, un pix si o copie a CV-ului tau lânga tine. Evită zgomotul de fundal. Totodata evită să foloseşti un telefon făra fir sau un mobil, s-ar putea ca recepţia să lase de dorit.


Cum să vorbeşti:

Ţine receptorul la distanţa de un centimetru de buze si vorbeşte direct în el.
Zâmbeşte şi fii entuziast. Entuziasmul tău se va transmite imediat intervievatorului.
Vorbşte in manieră obişnuită şi asigură-te că vorbeşti suficient de tare ca să poţi fii auzit.
Lasă cea mai mare parte a conversaţiei pe seama intervievatorului. Când eşti întrebat ceva, răspunde cât mai amanunţit. Foloseşte oportunitatea de a-ţi pune in valoare abilităţile si experienţa.
Când interviul este gata, dă de înteles câ eşti foarte interesat în a programa un interviu personal la sediul intervievatorului.

SURSA:
1) http://prosolutionsagency.ro/

2) www.ejobs.ro - sectiune-stdent/articol-“Totul despre Interviu”




            10 greşeli fatale pentru interviul de angajare

 

Dacă ai ajuns până la punctul în care ai programat un interviu de angajare, trebuie să înţelegi ce presupune cu adevarat obţinerea unui job şi care sunt elementele-cheie de care ai nevoie. Există multe articole şi resurse care te învaţă cum să obţii un job, dar poate că mai important este să ştii exact ce greşeli să eviţi şi care sunt gafele pe care le poţi face în cadrul unui interviu de angajare şi care te pot costa slujba.

Cele 10 greşeli fatale pentru interviul de angajare:

1. Întârzierea. Doar un accident sau un act divin ar trebui să te împiedice să ajungi la timp la interviu. Poartă un ceas şi pleacă devreme de acasă. Dacă se întâmplă să nu poţi ajunge, sună-l pe intervievator, anuntă-l şi reprogramează întâlnirea.
2. Lipsa de îngrijire. Să apari la interviu îmbrăcat nepotrivit sau cu părul nearanjat este complet inacceptabil. Fie că-ti place sau nu, felul în care araţi joacă un rol major în stabilirea unei prime impresii puternice.
3. Contact vizual limitat. Candidaţii cu experienţă limitată pot întampina dificultaţi în a menţine un contact vizual puternic pe parcursul interviului, însă aceasta este cheia. Dacă te simţi ciudat să îl fixezi pe intervievator cu privirea, uită-te spre nasul acestuia. Dacă la interviul tău participă mai mulţi intervievatori, menţine contactul vizual cu toţi aceştia, pe măsura ce le răspunzi la întrebari
4. Informare deficitară asupra companiei. Este întotdeauna inacceptabil să nu fi cercetat tot ce se poate despre potenţialul angajator, înainte de interviu, precum este şi tăcerea care se va aşterne când nu vei putea răspunde la o întrebare legată de motivele pentru care vrei să lucrezi pentru compania respectivă. În plus, cum ştii că vrei să lucrezi pentru o organizatie dacă nu ştii nimic despre aceasta?
5. Conţinut slab: răspunsuri incomplete sau scurte. Probabil că cea mai frecventă problemă cu care se confruntă candidaţii la interviurile de angajare este reprezentată de răspunsurile extrem de scurte. Poţi rezolva această problemă anticipând întrebarile şi dezvoltând răspunsurile dinainte.
6. Incapacitatea de a arata nivelul potrivit de entuziasm. Vei avea probleme dacă nu zâmbeşti suficient, dacă pari plictisit sau dezinteresat, dacă ai un nivel scăzut de energie sau dacă eşti rece, distant sau neprietenos. Concentrează-te să-ţi menţii un nivel de energie crescut, captând intervievatorul şi zâmbind când este cazul.
7. Sa pari nesigur cu privire la jobul pe care îl vrei. Această greşeală este tipica celor tineri si entry-level, care sunt deseori nesiguri de slujba pe care o caută. Din nou, să cercetezi carierele si joburile existente te poate ajuta să identifici jobul potrivit pentru aptitudinile, experienţa şi interesele tale.
8. Nu pui întrebări. Multe dintre interviuri se termină atunci când intervievatorul îl întreabă pe candidat dacă are întrebări. Dacă nu pui cel putin o intrebare relevantă, vei lasa impresia că eşti dezinteresat. De fapt, dacă ai cercetat suficient de mult, ar trebui să ai mai multe întrebari decât timp să le pui.

9. Ai un discurs negativ. O altă greşeală gravă de evitat la un interviu de angajare este angrenarea într-un discurs negativ, în care inserezi afirmaţii defăimătoare la adresa fostului angajator, printre altele. Oricare ar fi fost relaţia dintre tine şi fostul tău şef, este important să adopţi tactica diplomaţiei si să formulezi afirmaţii, dacă nu elogioase, cel putin neutre referitoare la acesta.

10. Greşeli ortografice şi/sau gramaticale. Verifică de mai multe ori ceea ce ai trecut în CV pentru a depista şi corecta eventualele erori ortografice şi gramaticale. Ideal ar fi ca abilităţile şi experienţa profesională să se potrivească cu cerinţele jobului pe care îl vizezi. CV-ul ar trebui să fie adaptat pentru fiecare job în parte. Asigură-te că secţiunea abilităţi este „la zi” la fel ca şi experienţa profesională.

Există şi alte comportamente care nu au ajuns in top 10, dar pe care ar trebui, de asemenea, să le eviţi dacă vrei sa ai şanse pentru a  obţine jobul:
•    Obiceiurile proaste sau ciudate (sa bati cu degetele pe masa, sa-ti pocnesti degetele, sa-ti atingi fata sau parul etc.)
•    Să faci pauze lungi între întrebarea care ţi se pune şi răspunsul pe care îl dai
•    Umplerea pauzelor cu ah, pai, uf, ştiţi dvs etc.
•    Postura prea relaxată sau prea incordată
•    Stangere de mână prea moale
•    Mesteci gumă de mestecat
•    Te cerţi cu intervievatorul
•    Tratezi nepotrivit angajaţii companiei (secretara sau alţi angajaţi)
•    Aduci un prieten sau un părinte cu tine la interviu

SURSA: